Vamos on työhyvinvoinnin mallioppilas

”Vamoksen työntekijä Väinöllä ovat voimavarat ehtyneet. Hänelle on kasaantunut paljon töitä ja haasteita myös vapaalla. Väinön muisti on alkanut pätkiä ja hänen on vaikea keskittyä. Väinön työkaverit huomaavat tilanteen. (…) Väinön esihenkilö Essikin on huomannut pieniä ensisignaaleja siitä, ettei Väinö ole aivan kuten tavanomaisesti.  Essi päättää nostaa asian esille ottaen aikaa keskustelulle ja menee juttelemaan Väinölle.”

(Ote elokuvakäsikirjoituksesta, joka luotiin Vamoksen työpajassa syksyllä 2020)

 

Emkinen syksyn yksiin hymyilyttävimpiin hetkiin kuului yhteismuotoilupajat Diakonissalaitoksen Vamoksen työntekijöiden kanssa. Vamos on tärkeä toimija nuorisotyön kentällä ympäri Suomen. Se tukee 16-29 -vuotiaiden nuorten arkea sekä koulu- ja työelämäpolkuja tarjoten nuorelle turvallisen aikuisen tuen.

Emkine lahjoitti Vamokselle kolmen työpajan kokonaisuuden, jossa Emkinen asiantuntijat muotoilivat yhdessä henkilöstön kanssa uuden työhyvinvoinnin tukemisen toimintatavan. Malli tukee työyhteisöä ja antaa suuntaviivat toiminnalle niin kriisin sattuessa kuin hyvinvoivan arjen yläpitämiseksi ilman kriisejäkin.

Vamoksen henkilöstöstrategiaan kuuluu olennaisena osana työntekijöiden työhyvinvointi ja yhtenäisen toimintakulttuurin rakentaminen. Olennaisiksi keinoiksi on nostettu osallisuuden edistäminen ja työntekijäkokemuksen huomioiminen.

Työhyvinvointi otetaan Vamoksella vakavasti, joskin toiminnan vieminen arkeen on koettu haastavaksi: ”Vamoksella on enemmänkin runsauden pula työkaluista ja tavoista, joilla tukea työtekijöiden ja esihenkilöiden työkykyä. Enemmänkin haasteena on se, että muistettaisiin eri tilanteissa käyttää ja hyödyntää kokonaishyvinvointiin sisältyviä työkalujamme ” summaa Diakonissalaitoksen hyvinvointijohtaja Nina Leppäkangas.

Haaste on tuttu monille. Emkinen hyväksi havaitsema ratkaisu tähän on ollut henkilöstön laaja osallistaminen toimintamallin muotoiluun. Näin toimittiin tälläkin kertaa. Vamokselle räätälöidyissä työpajoissa henkilöstöä osallistettiin reippaalla kädellä aina Helsingistä, Turusta ja Lahdesta saakka työntekijöistä esihenkilöihin.

Työpajoissa pohdittiin työhyvinvoinnin tukemista eri näkökulmista ja erilaisin menetelmin sekä kaikkia kuullen. Päivän aikana keskusteltiin paljon itseohjautuvuudesta, arvoista ja siitä mistä ja miten hyvinvointi työyhteisössä kriisitilanteessa syntyy.

Lahden yksikön lähiesihenkilö Annika Lindeberg koki yhteiset keskustelut hyödylliseksi omalle esihenkilötyölle: ”Oma käsitys tärkeistä arvoista ja esihenkilön roolista selkiytyi työpajojen aikana.” Työpaja tuki myös koko työyhteisön hyvinvointia: ”Erityisen positiivisena koin sen, että pääsimme juttelemaan ja jakamaan fiiliksiä näistä aiheista jaksamisen näkökulmasta. Kaikki kuitenkin painivat tiimeissä näiden samojen kysymysten kanssa.”– koosti Annika mietteitään työpajoista.

Vamoslaiset pitivät huolta siitä, että vakavien aiheiden äärellä myös naurettiin. Erityisesti työpajojen erikoisin tehtävä – yhteisen elokuvakäsikirjoituksen tekeminen – kirvoitti naurut ja haastoi vamoslaiset totutusta poikkeavaan työskentelyyn. Osallistamisessakin onnistuttiin. Lindebergin mukaan henkilöstö koki osallistavat menetelmät onnistuneena tapana toimia: ”osallistava prosessi tuki hyvinvointia ja saimme hienosti työntekijät ja päivittäisessä työssä olevat mukaan kehittämistyöhön”.

Työpajojen lopputuloksena Vamos sai käyttöönsä toimintamallin, kriisitoimintasuunnitelman sekä animaation, jossa kerrataan toimintamallin tärkeimmät kohdat. ”Yhdessä tehty toimintamalli on mahtava uusien työntekijöiden perehdytyksen väline ja toimii tiimin sekä esihenkilötyön tukena. Se vastaa siihen miksi ja miten vahvistamme työyhteisömme hyvinvointia. ” – Lindeberg tiivistää. ”Myös vanhat työntekijät voivat palata siihen muistuttaakseen asioita mieleen”.

Emkinen asiantuntijat totesivat työpajojen päätteeksi Vamoksen olevan työhyvinvoinnin tukijana varsinainen mallioppilas. Vamoslaisista näkyi hyvä yhteishenki sekä yhteisten arvojen jalkautuminen arjen työskentelyyn.  Myös hyvinvointijohtaja Nina Leppäkangas oli tyytyväinen työntekijöiden innokkaasta osallistumisesta ja hyvistä ajatuksista työpajassa. ”On hienoa huomata, että tätä asiaa pidettiin erityisen tärkeänä juuri tällä hetkellä.” – toteaa Nina.

Vamoksen työntekijät kertoivat työpajojen päätteeksi Vamoksessa olevan keskeisenä ajatuksena, että jos henkilöstö voi hyvin, voivat nuoretkin hyvin. Paremmin ei kai voisi enää kuvata Vamoksen työhyvinvointiin liittyvää tahtotilaa ja työyhteisöstä kumpuavaa välittämisen henkeä.

 

”Äkillisten kriisien jälkeen tunnelma palaa entiselleen. Vamoksen kotoisassa ja värikkäässä kahvihuoneessa kahvikupit kolisevat ja pulla tuoksuu, kun vamoslaiset kohtaava jutellen niitä näitä. Tunnelma on vapautunut ja yhteishenki kukkeimmillaan. Huumoria ja naurua piisaa ja tilannekomiikka kukkii. Menneille tapahtumille voi jo vähän hymyilläkin. ”

(Ote elokuvakäsikirjoituksesta, joka luotiin Vamoksen työpajassa syksyllä 2020)

 

 

Vamoksen kanssa työskentelivät Hanna Heiskanen ja Jenni Wessman Emkineltä. Emkine on työkykyjohtamisen ammattilainen, jonka yksi tärkeimmistä menetelmistä on muotoilla yhdessä asiakkaiden kanssa työhyvinvointia ja työkykyä tukevia toimintamalleja. 

Vamoksen henkilöstöstrategiaan kuuluu olennaisena osana työntekijöiden työhyvinvointi ja yhtenäisen toimintakulttuurin rakentaminen. Olennaisiksi keinoiksi on nostettu osallisuuden edistäminen ja työntekijäkokemuksen huomioiminen.

Kaipaatko uusia ajatuksia ja ideoita? Tilaa työkykyvinkit sähköpostiisi!

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Käytämme sivustollamme evästeitä analysoidaksemme sivuston suorituskykyä sekä käyttöä.

Evästeet auttavat meitä räätälöimään sekä parantamaan sivustomme sisältöä ja käyttökokemusta.

Tietosuoja