Johda aktiivisesti työterveysyhteistyötä

Jenni Wessman

Emkine Oy palvelupäällikkö, palvelutiimin esimies

Työterveysyhteistyön aktiivinen johtaminen auttaa varautumaan ensi syksyyn

Kevään ja kesän mittaan esimiehet ja työnantajat tulevat vastaamaan akuutisti erilaisiin uupumuksen, työnorganisoinnin ja työyhteisön tiiviyden haasteisiin. Tämä vaatii taitavaa työkykyjohtamista. Osa uhkista kasautuu kuitenkin hitaammin ja näkymättömissä vaatien strategisempaa johtamisotetta.

Poikkeustilanne tulee vaikuttamaan pitkään työntekijöiden hyvinvointiin ja työkykyyn. Esimerkiksi työeläkevakuutusyhtiöistä on kantautunut viestiä siitä, että kuntoutustuella olevien hoitotoimet eivät toteudu suunnitelmien mukaisesti. Lisäksi yleisemmin sairaanhoitopiireissä on havaittavissa kiireellisten toimenpiteiden ja päivystyskäyntien määrien laskua. Havainnot kielivät siitä, etteivät ihmiset hakeudu aiempaan tapaan hoitoon tai kuntoutuksiin poikkeustilanteen aikana. Tällöin hoidontarve jaa täyttämättä ja tilanne voi mutkistua.

Lisäksi tiedossa on ollut jo pitkään mielenterveyteen liittyvien työkyvyttömyyseläkkeiden määrän kasvu. Koronan luoman poikkeustilan on veikattu vaikuttavan työntekijöiden mielenhyvinvointiin. Loppuvuoden uhkana on, että mielenterveyteen liittyvät sairaspoissaolot ja työkyvyttömyyseläketilastot kasvavat entisestään.

Tulevaan voi varautua johtamalla aktiivisesti omaa työterveysyhteistyötään. Työterveysyhteistyön johtaminen on vähän hyödynnetty keino, joka usein mielletään itsestään selvänä kumppanuutena. Yhteistyötä voi kuitenkin johtaa samalla tapaa, kuin mitä tahansa liiketoimintaa tai kumppanuutta.

Ensi syksyyn voi esimerkiksi varautua varmistamalla oman työterveystiimin ajantasaisuus yrityksen tilanteesta. Työterveystiimin kannattaa olla tietoinen mm. henkilöstöä kokevista liiketoiminnan muutoksista, jotta työkykyä voidaan tukea kokonaisvaltaisesti ja tarpeen mukaan.

Kuulumisia ja tietoa kannattaa vaihtaa myös siitä, miten sairaspoissaolot ovat muuttuneet ja minkä asioiden takia henkilöstö tulee vastaanotolle. Tärkeää on olla ajan tasalla myös siitä, miten työkykyyn liittyvät riskiarviot ovat muuttuneet ja realisoituneet sekä minkälaisia mittareita tulisi juuri tässä tilanteessa seurata. Työterveystiimiltä kannattaa pyytää myös toimenpide-ehdotuksia vallitsevaan tilanteeseen ja syksyyn varautumiseen. Työkykyjohtaminen on jatkuvaa aktiivista työtä, jossa työntekijöiden hyvinvointia ja työkykyä johdetaan strategisesti kumppanuuksia hyödyntäen sekä tietoon nojaten.

Kaipaatko uusia ajatuksia ja ideoita? Tilaa työkykyvinkit sähköpostiisi!

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Käytämme sivustollamme evästeitä analysoidaksemme sivuston suorituskykyä sekä käyttöä.

Evästeet auttavat meitä räätälöimään sekä parantamaan sivustomme sisältöä ja käyttökokemusta.

Tietosuoja